петак, 6. децембар 2019.

Depresija

   Smišljajuci naslov u prvi mah htela sam dodati još nešto, nešto na primer, kako pomoći sebi, kako da vam bude lakše, i tako dalje.Ali, ja nisam stručna, nisam psihijatar i svakako da nisam kvalifikovana da dajem takve savete.

Istina je da previše olako shvatamo i koristimo pojam depresija.
Kažemo da neko boluje od takve vrste bolesti, a da pri tom i ne znamo njeno pravo stanje.Većina i ne zna definiciju depresije.

Sta je depresija

Istina je da nismo svi i uvek depresivni ako smo tuzni, ili ako osećamo nezadovoljstvo, ili i jedno i drugo.
Zapravo depresivne osobe se teško prepoznaju, depresivne osobe neće kukati na sav glas, neće plakati pred vama. Depresivne osobe se povlače u svoj svet, beže od ljudi do kojima im je stalo.Depresivne osobe se smeju i treba dosta iskustva otkriti šta se zapravo krije iza tih njihovih osmeha.

Takvim osobama često su potrebna stručna lica, nekima može pomoći samo razgovor, a nekima su potrebni i lekovi ili neki drugi oblik lecenja.
Na nama je da budemo uz njih, da ih slušamo, da razgovaramo sa njima. Mi možemo da im pomognemo da shvate koliko su zapravo važni u našim životima, koliko oni kao pojedinci vrede.


 Istina je na kraju samo jedna:na kraju, sve će biti u redu,depresija će proći, preživeće i sve će opet biti kako treba.Potrebna je samo volja.


5 коментара:

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...