недеља, 19. април 2020.

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim da bi nešto dobio od nas, ,,Ako ne uradš,daš...to i to, mi će mo uraditi,reći...to i to".Ali često su tu i oni manipulatori koji se teško otkrivaju.Pretvaraju se da su vam prijatelji, čine vam naizgled ogromne usluge, mislite da su najbolji ljudi iako ste u dubini svesni da to nije tako. I činite sve kako bi ste im se odužili.Uvek ste tu za njih, za vas je nestao onaj pravi život, oni postaju centar vašeg sveta.Međutim šta god da činite za njih neće biti dovoljno, uvek će želeti još sve dok ne ocede i zadnji atom iz vas i dok ne izgubite sopstvenu ličnost i sve ono što bi vam bilo važno.
Kako da ih pobedite?
Kao što sam već rekla ucenjivači mogu postojati u svim sferama našeg života.Dakle to mogu biti roditelji, braća, sestre, neki drugi rođaci, prijatelji, emotivni partneri, šef na poslu, poslovni partner, kolega...
Da počnemo sa onim ,,vidljivim" ucenjivačima. S obzirom da smo svesni njihovih ucena lakse mozemo i da ih pobedimo.
Ucenjivač po nekad nije svestan svojih postupak i toga da vas zapravo ucenjuje,ovo se odnosi na one ,,vidlive" ucenjivače.Popričajte otvoreno sa njima.Recite im da je njihovo ponašanje pogrešno i kako se vi osećate.Ako to ne daje rezultate sledeća faza bi bila da ostanete hladni i ne pokažete strah zbog njihovih ucena.Njihove ucene vas uopšte ne dotiču i baš vas briga šta će oni reći ili uraditi.Ukoliko posle nekog vremena ni to ne upali jednostavno se dinstacirajte što je moguće više od takvih osoba.

A sada sa onim ,,nevidljivim" ucenjivačima:Prikladan naziv za njih je ,,manipulatori" i borba protiv njih je daleko teža od borbe sa onim ,,vidljivim" ucenjivačima jer njih teško prepoznamo.Međutim ako vidite da polako gubite sve ono što nema veze sa njima:
Roditelji vam ne dozvoljavaju da se odselite, stvorite svoju porodicu ( naravno nikada vam to nece reci,ali stvorice kroz vas osecaj sažaljenja:Stari su,nemoćni,da nije njih ne bi bilo ni vas)
Rodbina će vas zvati u svako doba i očekivaće da morate biti tu za njih,ne zanima ih da li već imate nešto planirano,jer su vam nekada ,,pomogli" u nečemu.
Emotivni partner će vas polako odvojiti od svih onih koje poznajete i koji su vam važni,ovo je najčešće razlog da ne biste imali kome da se obratite kada shvatite da nešto nije kako treba.Mada može biti u pitanju i nesigurnost.
Šef na poslu koristiće svaku situaciju da vas odvoji od vašeg privatnog života.Nalaziće sve više poslova za vas samo da ne biste imali i privatni život.Naćiće uvek neki razlog kako ne biste imali slobodne dane.I sve to će raditi sa onim prijateljskim osmehom i stavom da su vam oni prijatelji i da nije njih ne biste imali šta da jedete, bili bi ste na ulici.ONI su vam dali posao.
Dakle treba svesno da ih prepoznate, mada verovatno da već znate sve to, samo treba da priznate sebi.Kada priznate zauzmite svoj stav, ne dozvolite da vas poremete.Nastavite sa svojim životom onako kako vi smatrate da treba.
Roditeljima pokažite da ih volite i da ćete uvek biti tu za njih,ali im stavite do znanja da morate graditi svoju budućnost.
Rodbini onda kada niste voljni nešto da učinite za njih kažite ,,NE!".Naravno ne treba uvek reci ne,po nekad i treba izaći u susret,ali svojom voljom i u granicama normale.
Emotivnim partnerima pokažite svoju ljubav, ali isto tako nemojte zapostaviti ni svoje prijatelje.Upoznajte partnera sa prijateljima i nađite vremena i za njega.Međutim ako ne ide na bolje vreme je da ga zauvek zaboravite.
Sada bi neko rekao da je najlakše pobediti šefa manipulatora, međutim ovo može biti i najteže jer mozemo ostati bez posla.Kako da se neko suprostavi nekome bez koga ne bi imao šta da jede, da plaća račune.Ali suština je da ste na tom mestu samo zahvaljujući sebi. Onako kako ste našli taj posao naćićete i neki drugi i verovatno bolji.I pokažite svom šefu na pristojan način da ste svesni toga.Zauzmite stav samouverene osobe.
Recite jasno i glasno šta mislite i ne dozvolite da vam neko nametne svoj stav.Vi imate život i van njihovih interesovanja i to im stavite do znanja

4 коментара:

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...