уторак, 10. јануар 2017.

Cetvrti cas-nega koze tela i lica

Zdravo svima,
danas cu govoriti o nezi koze tela i lica,ali i o brijanju i cupanju obrva,koji su takodje deo nege kada su nase telo i lice u pitanju.

TIPOVI KOZE



Da bih mogla govoriti o samoj nezi,pre svega treba razjasniti koji sve tipovi koze postoje i kako pravilno negovati odredjeni tip.
Tipovi koze su:
-suva koza
-normalna koza
-kombinovana koza
-masna koza

Suva koza je dosta osetljiva koza.Osobe koje imaju ovakav tip osecaju zatezanje koze.Pore su slabo vidljive ili nisu uopste vidljive,nema sjaja i moze izgledati dosta bledo.Suva koza je podlozna borama,te zahteva posebnu negu.Suva koza bez adekvatne nege puca,lista se i postaje gruba.

Normalna koza je dobro pokrivena pri cemu ima lep i ujednacen ten.Ima neznu strukturu,nema nesavrsenosti i nije sklona isusivanju.

Kombinovana koza,kako sam naziv kaze je kombinacija vise tipova koze na vasem licu i telu.Karakteristicna zona lica je T zona,celo,nos,brada.T zona je masna,dok su drugi delovi ili normalni ili suvi.Ukoliko imate ovakav tip koze u isto vreme mozete osecati zatezanje,ali i imati bubuljice i mitisere u T zoni.Ovakva koza zahteva negu u skladu sa tipovima

Masna koza prekomerno sjaji i pore su jasno vidljive.Takodje se cesto javljaju akne,mitiseri i ostale nepravilnosti.

Sada,kada smo prosli tipove koze,vreme je da prodjemo i samu negu.Iako se tip koze najcesce otkriva na licu,on takodje vazi za celo vase telo.

SUVA KOZA
Suva koza je veoma cesta pojava,a hladan vazduh i voda puna kamenca mogu samo stvoriti veci problem.
Tusiranje treba biti kratko i to mlakom,nikako toplom ili vrucom vodom.Sapune,koji dodatno isusuju kozu zamenite uljanim kupkama ili gelovima na bazi mleka.
kada zavrsite sa kupanjem peskirom samo utapkajte vodu,nikako nemojte trljati kozu,dok ne postane delimicno suva.Nakon toga nanesite hidratatnu kremu ili ulje za telo kako bi ste vasoj kozi zadrzali vlagu.Ovo treba ponoviti u toku dana,a posebno pred spavanje,posebno na kriticnim mestima.

NORMALNA KOZA
Za normalnu kozu nije potrebna neka posebna nega,ali s obzirom da se vremenom,sa godinama,koza menja potrebno je i nju negovati.Koristite uvek mlaku vodu i hidratatne kreme.Sminku pazljivo i lepo skinite sa svog lica.Kada koristite preparate za lice koje inace koristite blago ih umasirajte prstima.

KOMBINOVANA KOZA
Kako je ova koza i suva i masna,potrebno je razlicito negovati razne delove.Suvi deo koze hidrirajte i hranite odgovarajucim preparatima,a masni deo redovno cistite i hidrirajte.Nega koze oko ociju je obavezna.

MASNA KOZA
Ukoliko imate ovaj tip koze redovno je cistite i hidrirajte sa preparatima koji su bez ulja.Koristite lake kreme i losione za kozu i toner koji sadrzi salicilnu kiselinu.Izbegavajte masne proizvode za kosu kao sto su vosak i ulje.

Kakav god tip koze da imate potrebno je bar jednom do dva puta u mesecu,pa cak,ako je to potrebno i cesce,da uradite piling i masku.

Domaci piling je jako jednostavno napraviti,pomesajte secer,so,kafu i jogurt sa kupkom koji inace koristite i utrljajte u kozu par minuta,a zatit isperite mlakom vodom.

Sto se tice maski,predlozicu vam jednostavne maske prema tipu koze:

Suva koza:3-4 kasicice svezeg kravljeg sira pomesajte sa jogurtom i kasicicom meda.Smesu stavite na lice,a zatim isperite nakon 15,20 minuta.

\Normalna koza:Izmesajte kasiku meda i kasiku limunovog soka,nanesite na lice,a zatim nakon pola sata isperite.

Kombinovana koza:Pomesajte dve kasicice kvasca sa malo mleka,da se kavasac rastopi i nanesite na vasu kozu.

Masna koza:Odvojite zumance od belanceta i umutite posebno.Belance nanesite na prethodno ocisceno lice,a zatim nalepite ubrusu po licu namazano belancetom.Sacekajte 20,30 minuta da se belance potpuno osusi,a zatim naglo skinite ubruse.Umijte se i namazite lice zumancetom,sacekajte 10ak minuta,a zatim isperite masku.

Brijanje

Brijanje je sastavni deo svih nas.Medjutim da bi vam ovaj proces bio laksi postoje par trikova koji vam mogu pomoci
Pre brijanja obavezno uradite piling kako bi ste uklonili mrtve celije i lakse dosli do koze.

Brijte se ili tokom tusiranja ili odmah nakon njega,jer na taj nacin vasa koza postaje meka.

Koristite pene ili gelove za brijanje kako bi brijaci lakse klizili.Ako nemate gel ili penu mozete iskoristiti i regenerator za kosu.

Pazite da vam koza nije najezena kako ne bi doslo do posekotina.

Brijte se u suprotnom smeru od rasta dlake i brijac vucite lagano bez pritiskivanja.Cesto ispirajte brijac.

Nikada ne prelazite dva puta preko istog mesta.

Budite spori i strpljivi.Posebnu paznju obratite na zglobove i kolena.

Posle brijanja prilikom tusiranja ne koristite sundjere i mreze za kupanje kako vam se koza ne bi nadrazila.

Operite se toplom,pa hladnom vodo.

Osusite kozu,pa se namazite beby uljem.

Nemojte se brijati ujutru odmah nakon budjenja.

Redovno menjajte brijace.

Ako je dlaka duga,prvo je skratite makazicama.

Obrve

Obrve su veoma bitne za nas celokupni izgled.Lepo oblikovane obrve cine nas urednim,te je veoma vazno da znamo kako pravilno da ih negujemo i cupamo.Ukoliko ne mozete posecivati kozmeticare i sami pomocu nekih tikova mozete lepo oblikovati svoje obrve.
Pre nego sto krenete sa cupanjem dobro ocistite kozu oko obrva,a zatim par minuta drzite hladnu oblogu.
Prilikom cupanja trudite se da pocupate samo dlacice koje strce i koje su van mesta gde treba da budu obrve kako ih ne biste skroz stanjili.Medjutim ako vam je bas potrebno da istanjite svoje obrve sa belom olovkom prvo iscrtajte liniju na obrvi,a zatim se po njoj orijentisite.

Da bi ste pravilno oblikovali vase obrve uzmite tanji stapic i prvo prislonite pored nosa i suznog,odnosno ugla oka.Tu je pocetak vasih obrva.Obelezite sa belom olovkom i pocupajte sve sto je van,to jeste deo iznad nosa.Zatim pomerite stapic tako da gornji deo bude negde na sredini zenica,to je najvisi deo vasih obrva. I na kraju da bi ste odredili zavrsetak vasih obrva,pomerite stapic tako da prelazi preko sredine usana,pored obrva i vanjskog ugla oka.


Oblik obrva prema licu.


Podocnjaci

Podocnjaci su veoma cesto veliki problem kada je nas izgled u pitanju.Medjutim pored estetskog izgleda oni mogu biti i pokazatelj nekih zdravstvenih problema,kao sto su anemija,problemi sa bubrezima,ali i alkohol,nespavanje,losa ishrana i stres.Zato ukoliko imate ovaj problem posetite svog lekara i uradite potrebne analize.Ukoliko je vas problem samo estetske prirode par trikova vam moze pomoci da se resite podocnjaka.

Tretirajte podocnjake blagim kremama ili gelovima koji su odredjeni bas za to.

Trudite se da imate dovoljno sna i da se hranite zdravo,da u svoj organizam unosite dovoljno vitamina,minerala,belancevina.

Ujutru posle umivanja i svakodnevne nege na kapi stavite obloge za eliminisanje obrva:
Skuvajte zeleni caj ili caj od kamilice izvadite kesice (dve) i ohladite u frizideru,a zatim ih drzite 15 minuta na oci.

Izrezite kolutove svezeg krastavca i 15,20 minuta ih drzite na oci.

Jos jedan trik za trenutno uklanjanje ociju su kasike.Ohladite kasike,a zatim ih drzite na oci sve dok ne osetite da su zagrejani.

Naravno svoje podocnjake mozete prekriti i sminkom,ali o tome u sutrasnjem postu.

Usne



I za sam kraj ostavila sam negu usana koja je podjednako vazna kao i nega lica,tela i kose.Svoje zube redovno perite,najbolje su paste za izbeljivanje,ali koristite i vodu za ispiranje i konac za zube.Radi bolje nege zuba takodje mozete koristiti i caj od zalfije sa kojim cete ispirati vasa usta.
Svez persun je idealan za vas svez dah,dovoljno je samo da ga grickate.

Sto se tice kucnog izbeljivanja zuba soda bikarbona i limun su idealni,ali koristite samo ako je bas potrebno i veoma retko kako ne biste ostetili gledj zuba i time vase zube oslabili.

Sto se tice nege usta,kao i za kozu i usne je potrebno redovno hidrirati raznim balzamima za negu usana,kao sto su labelo,grozdjana mast i mnogi drugi,sve zavisi sta vama koristi.Medjutim pored toga potrebno je povremeno uraditi i piling i masku na usnama.

Piling za usne:kasicicu meda pomesajte sa nekoliko kapi vode i utrljajte u vase usne,mozete koristiti staru omeksalu cetkicu za zube,a zatim nakon nekoliko minuta trljanja isperite usne i na kraju ih mozete namazati sa malo maslimovog ulja ili balzama koji inace koristite.

Maska za usne:namazite med na vase usne i drzite sto duze,a zatim isperite sa mlakom vodom i namazite balzam ili labelo.

I dragi moji,to je sve za danas,sutra vas ceka cas iz sminkanja.
Ukoliko vas zanimaju jos neke maskice ili vi znate neke odlicne prirodne maske ostavite komentar.
Uzivajte!




4 коментара:

  1. Bravo, bravo! Baš si se lijepo potrudila oko ovoga posta!
    Sve savjete u vezi brijanja bih i ja rekla. A osim regeneratora, možeš koristiti i losion za tijelo, samo sapun nikako... :)

    MMara

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Marijana :).Losion za telo je takodje dobar,samo ga je malo teze isprati :)

    ОдговориИзбриши
  3. Nice post dear
    please comment my new post <3
    http://christinakristina.blogspot.rs/2017/01/30-pitanja-koja-niko-ne-postavlja-100.html- New post is up

    ОдговориИзбриши

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...