среда, 11. јануар 2017.

5 cas-sminkanje

   Zdravo svima,
i kao sto sam vam obecala sledi jedna manja lekcija iz sminkanja.




Kao sto vec znate,sminkanje nije samo nas svakodnevni proces vec je i neka vrsta izrazavanja.Tako veoma cesto devojke u rock ili pank fazonu uokviruju oci crnim kreonom i koriste tamne ruzeve,dok one u pop fazonu se opredeljuju za neznije,pastelne nijanse,to naravno ne mora biti pravilo.Medjutim i pored sveg tog izrazavanja,sminka (bar po meni) sluzi za ulepsavanje,a ne da vas nacini klovnom.
Kada se smikate,morate pre svega znati za razliku izmedju dnevne,vecernje i poslovne sminke.
Sto se tice devojcica koje idu u skolu,njima preporucujem da izbegavaju sminkanje,
Nezan sjaj za usta,malo svetle senke za oci i korektor,ako je bas potrebno su sasvim dovoljni.Sto se tice korektora birajte onaj sa hranjivim sastojcima koji ne isusuju kozu,uglavnom ih ima u apotekama.I naravno sve to u malim kolicinama.Razumem ja da ste vi sad u tom periodu kad bi ste probale sve i svasta,ali ako ne zelite da vase lice brzo propadne malo se strpite,a vrlo brzo cete poceti koristiti svu tu divnu sminku.

          Dnevna sminka




Dnevna sminka mora biti prirodna,a to znaci manje upadljive boje,bez teskih pudera i ogromnih trepavica.Kod dnevne sminke najvaznije je da vam lice izgleda sveze,cisto i blistavo.
Na dnevnom svetlu lakse se vide greske kod sminkanja te morate pazljivo birati koje nijanse pudera koristite.Sto se tice rumenila koristite iskljucivo nezne pastelne tonove ili braon,u zavisnosti od boje vase prirodne koze.Izbegavajte rumenila jarkih boja,posebno ako je vasa koza bleda.Sto se tice vasih ociju,maskaru,kreon i senke stavljajte iskljucivo u jednom sloju i naravno senke bi trebalo biti u prirodnim i neznim nijansama.
Dakle,sa dnevnom sminkom bi trebalo da stvorite prirodan efekat.

Vecernja sminka



Sto se tice vecernje sminke nijanse odnosno boje bi mogle biti malo jace,Naravno to nikako ne znaci da uvece koristite tamnije pudere.Puder uvek mora biti iste nijanse kao vasa koza.Ali sada se mozete poigravati sa rumenilima,bronzerima,senkama za oci i drugom sminkom.I naravno sve mozete stavljati u vise slojeva,ali nikako bez preterivanja.

Poslovna sminka



Kada je u pitanju sminka za posao tu treba naci balans izmedju prirodne i vecernje sminke.Odnosno morate izgledati zrelo,ozbiljno i pouzdano,a opet prirodno.Za poslovnu varijantu izbegavajte da uokvirujete cele oci kreonom ili da koristite alajner.Umesto toga koristite senke prirodnih boja,maskaru u jednom ili dva sloja i karmine malo tamnijih i jacih boja.Rumenilo takodje treba biti u neznim nijansama.

Sminka za izlazak

Za sve devojke koje vole da se sminkaju i da izlaze i provode se ovo je najintersantnije sminkanje.Tada vam je dozvoljeno skoro sve,igranje boja i nijansa,stavljanje sljokica i drugih zanimljivih proizvoda.Ali,znam,uvek to ali,ne smete preterivati jer ipak ne zelite izgledati kao novogodisnja jelka.


Sada kada smo presli dnevnu,vecernju i sminku za izlazak treblo bi da prodjemo i nekoliko pravila za sminkanje.

PUDER:
Veoma vazno je da vase lice pre sminkanja bude cisto i namazano hidratatnom kremom.Nemojte stavljati puder odmah nakon mazanja kreme,vec sacekajte da vasa koza upije kremu.Puder stavljajte iskljucivo u nijansi vase prirodne boje tena.Takodje u zavisnosti od tipa koze birajte i vrste pudera
-Suva koza:izbegavajte pudere u kamenu ili prahu,umesto njih koristite tecne pudere
-Masna koza:Izbegavajte pudere koji u sebi sadrze ulje,umesto toga birajte mat pudere i koristite puder u kamenu ili prahu.
-Starija koza:birajte pudere koji hidriraju kozu i ujednacuju ten i ne matiraju kozu.
-Problematicna koza:za ovakvu kozu najbolje su BB kreme,odnosno laka sminka koja ne moze dodatno napraviti problem vasoj kozi.
Iako je najlakse puder nanositi prstima,a i najbrze izbegavajte taj postupak,umesto toga koristite sundjer za nanosenje pudera ili veliku cetku za sminkanje.
Ukoliko ste naneli previse pudera samo papirnu maramicu pritisnite na lice kako bi ste uklonili visak

KOREKTOR:
  
Korektor se nanosi na lice kako bi prekrio vase nedostatke na kozi u vidu podocnjaka,bubuljica,tamnih fleki...Korektor bi trebalo biti iste boje kao koza,ili malo svetlije,ako je u pitanju pokrivanje tamnih kolutova podocnjaka ili tamnijih fleja,ali ipak treba da pazite da nijansa ne bude mnogo svetlija,vec za samo jednu nijansu svetlija od vase koze.
Kada prekrivate podocnjake najbolje je da korektorom iscrtate oblik trougla,a zatim da ga nezno sundjerom utapkate u kozu.
Kada je korektor u pitanju veoma je vazno i znati da ne odgovaraju iste nijanse za sve nepravilnosti na kozi.
Zute nijanse korektora koristite kako bi ste uklonili tamne kolutove ispod ociju i obavezno nanesite pre nanosenja pudera.
Lubicaste nijanse koristite da bi ste prekrili tamne fleke ili pegice.
Zelene nijanse koristite za prekrivanje bubuljica i drugih crvenila na licu.

RUMENILO:

Rumenilo birajte u sto prirodnijoj nijansi.Takodje je veoma bitno da ga nanosite prema obliku vaseg lica:

Cetvrtasto lice-nanesite rumenilo na jagodice i cetkom vucite prema slepocnicama.Na taj nacin ublazicete ostrinu vilica i skrenuti paznju na jogodice i oci.
Ovalno lice-sa ovakvim licem dovoljno je samo naglasiti svezinu i veoma malo naglasiti jagodice.Stavljajte rumenilo od jagodicnih kostiju do slepocnica,kako bi ste dobile svez i blistav izgled.
Okruglo lice:da bi ste vizuelno izduzili vase lice rumenilo nemojte stavljati na sredinu jagodica,vec samo na spoljasnu stranu.
Srcoliko lice:da bi ste napravili porpociju izmedju gornjeg i donjeg dela lica rumenilo nanosite na jagodicnu kost,posebno na njenu donju i spoljasnu stranu.
Izduzeno lice:ako je vase lice izduzeno i zelite da ga vizuelno skratite,nanesite rumenilo na jagodice i vucite pravo prema usima.

Pored rumenila,korektora i pudera takodje sve vise je aktuelno i nanosenje bronzera,hajlatera i konturisanje lica.Ovo zapravo sluzi kako bi vizuelno promenilo,odnosno ublazilo oblik vaseg lica.Te je veoma vazno ovu sminku nanositi prema obliku lica.



Osim toga,na ovaj nacin mozete vizuelno i smanjiti nos,kao i napraviti senku izmedju lica i jagodica,ako vasejagodice nisu izrazene.

SMINKANJE OCIJU:
Iako je sada popularan takozvani smokey eyes,ja ga ipak ne preporucujem svima,bar ne potpuno isti,jer kao sto ne stoje svima iste boje,tako isto ne stoji svima i isti nacin nanosenja senki.takodje postoji i neko pravilo koju boju bi trebalo birati u odnosu na boju vasih ociju,a zapravo treba samo da izbegavate istu ili slicnu nijansu,kako ne biste stvorili efekat zatvorenih ociju.
Ako su vase oci sitne i zelite da ih povecate u uglu oka stavite malo bele senke i razmazite cetkicom.Nikada nemojte stavljati bele kreone bele boje,vec umesto toga koristite one u boji koze.Ako na ivicu kapaka stavljate crne kreone izbegavajte da njime prelazite kraj vaseg oka.
Maskara koju koristite trebalo bi da trepavice cini guscim i vizuelno duzim,i takodje da ih uvija ka spolja.

SMINKANJE USANA:
Da bi vasa sminka bila kompletna morate i usne nasminkati.naravno boja karmina ili sjaja zavisi iskljucivo od vas.Medjutim svi znamo da se na usnama sminka najbrze skine ili razmaze,pa su potrebni neki mali trikovi kako bi ona sto duze ostala na vasim usnama
Kao i kod lica i ociju pre nanosenja karmina usta namazite labelom ili nekim balzamom,zatim malo sacekajte.
Olovku koristite ili u boji vasih usana ili iste nijanse kao karmin i njom uokvirite usne,takodje na sredini usana olovkom iscrtajte oblik x.Nikada ne prelazite liniju usana,jer sa olovkom treba da sprecite karmin da se razmazuje,a e da povecate usta.
Posle olovke stavite karmin u zeljenoj boji ili sjaj za usta,zavisi sta vise volite i na kraju "poljubite"papirnu maramicu.

Da bi ste vizuelno uvecali usne,stavite vrlo malo svetlucave senke za oci ispod i iznad vasih usana na sredini i vrlo malo staviti u samim uglovima,utrljajte dobro,kako se senka ne bi videla.Slican efekat mozete postici ako nanesete korektor na spoljasne ivice vasih usana.Zatim tu istu senku veoma blago nanesite na sredinu vasih usana,preko karmina.
Kada vizuelno povecavate usne veoma vazno je pravilno naneti sjaj za usta.Ne nanosite ga preko celih usana,vec samo tamo gde zelite da izgledaju punije.

I na kraju zapamtite,uvek skinete sminku pred spavanje ili kada dodjete kuci.I u slucaju da treba da promenite svoju sminku ili popravite puder nikada nemojte stavljati sloj preko sloja koji se vec nalazi na vasem licu,vec prvo skinite staru sminku,a zatim stavite novu.




5 коментара:

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...