недеља, 8. јануар 2017.

Drugi cas- kosa

Dragi moji,kao sto sam vam u prethodnom postu,odnosno juce obecala,sledi jedan manji cas iz nege.Ovoga puta,govoricu o nezi kose .U prethodnom postu sam vec pisala,da ovaj "kurs" zelim podeliti sa svima,ali pre svega sa ljudima koji nisu bas u najboljoj finasijskoj situaciji i koji ne mogu kupovati firmirane i skupe proizvode,niti posecivati razne kozmeticarske salone.


            KOSA

Pre nego sto pocnem da govorim o samoj nezi kose,volela bih da razjasnim i njenu pravu definiciju,kao i same tipove kose.
  Kosa je skup dlaka na covekovoj glavi.Zivotni vek same kose varira od 2 do 4 godine,tako da se kosa obnavlja na svakih 6 godina.Smatra se da coveku na svakih 15 minuta otpadne po jedna dlaka kose,sto znaci da u proseku dnevno otpadnu od 30 do 100 vlasi.To naravno zavisi od same boje kose (prirodne),ali i samog broja vlasi.Prosecan covek ima negde oko 100 000 vlasi u kosi.Ipak najvaznije za kosu je upravo njena funkcija,osim sto nam sluzi iz estetskog razloga,odnosno da izgledamo lepo,kosa na nasoj glavi sluzi i kao zastita od Sunca,vetra i drugih negativnih uticaja.
Sto se tice njene prirodne boje postoji dosta nijansi,koje je nemoguce izbrojati,ali u svakom slucaju boje su podeljene na:
   -plavu
   -crnu
   -smedju  
   -ridju
Tekstura,odnosno tip kose zavisi od velicine i oblika folekula kose,ali i geni,starost i razni drugi faktori.
Kosu mozemo podeliti u tri kategorije:fina.srednja i ostra.
Fina kosa je zapravo tanka kosa,koja moze biti i jaka i slaba,ali joj nedostaje gustina.
Srednja kosa nije ni gusta ni retka ali je jaka i elasticna.
Ostra kosa je gusta,ali joj nedostaju elasticnost i sjaj,te zahteva posebnu negu.
Sto se tice samog tipa kose postoje suva,normalna i masna kosa.
Suva kosa je mlitava,lako se mrsi,a tesko ceslja.U korenu je gusca,a u krajevima se lomi i cepa.
Normalna kosa nije ni masna ni suva,zadrzava svoj oblik i skoro da uvek lepo izgleda.
Masna kosa izgleda puno tanje i potrebno joj je cesce pranje.


Nega kose varira od samog tipa kosa,ako i njene gradje.Medjutim,ja cu vam govoriti o tretmanu koji mogu primenjivati svi.
Ovakav tretman sam isprobala zajedno sa jos dve drugarice,sve tri imamo razlicite tipove kose.Moja kosa je gusta i na izgled suva,ali se uopste ne mrsi i veoma je lako cesljam,drugoj drugarici kosa je tanka i nije ni suva ni masna,dok je trecoj drugarici kosa jako masna.Tretman je odgovarao svema trima,te znam da moze koristiti i drugima.Naravno pored ovog tretmana sve smo koristile sampone i balzame ili regeneratore koje vec koristimo.

1.Umutite jedno belance i dodajte malo kokosovog ili nekog drugog ulja za kosu,dobro pomesajte i nanesite na vasu kosu,kao da nanosite farbu,stavite kesu,ili najlon na glavu i uvijte sa peskirom.Ako mozete peskir prethodno ugrejte,imace mnogo bolje dejstvo.Drzite na glavi,a zatim dobro isperite mlakom vodom.
2.Nasamponirajte svoju kosu samponom koji inace koristite i isperite,ponavljajte postupak sve dok niste sigurni da vam je kosa cista,a zatim stavite vas balzam i bar 3 minuta masirajte svoje vlasi neznim pokretima,zatim nekoliko puta samo ispirajte i veoma nezno je procedite,nikada nemojte uvijati kosu dok je cedite,vec je nezno prstima stiskajte.
3.Pomesajte tri cepica jabukovog sirceta sa 1 litar vode i pospite na svoju kosu,ne ispirajte vec ponovo posle par minuta polako iscedite visak vode.
4.Na kraju skuvajte caj od kamilice u vecu serpu,malo prohladite (najbolje je da caj skuvate pre pocetka pranja) i sa njim isperite celu kosu.Naravno opet je iscedite i samo uvijte u peskir.
Pustite da peskir upije sto vise vlage iz vase kose,ako je potrebno promenite nekoliko peskira,pre nego sto pocnete da je susite fenom.A zatim kosu prvo jos malo prosusite fenom,ako morate da namestate frizuru,pa tek onda koristite svoju cetku.

6 коментара:

  1. Ovo nisam pokušala, inače za kosu koristim masku iz GLISSA, ali ovo djeluje nekako manje štetno. #Follower14

    aminique.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo zapravo uopste ne steti kosi.Mozes nastaviti da koristis proizvode koje inace koristis a sa ovim povremeno odmoriti svoju kosu od raznih hemikalija,a opet moze koristiti i u isto vreme kad i tvoje proizvode radi boljeg ucinka.;-)

      Избриши
  2. Jako zanimljivo! Moram priznati.
    Nisam nikada koristila ovu masku, aki djeluje mi super :)

    myfirsttextvm.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Maska je veoma delotvorna,naravno od samog ostecenja ili tipa kose zavisi koliko je vremenski potrebno da se vide pravi rezultati,ali vazno je da deluje,da ne steti i da je jako jednostavna :-)

      Избриши
  3. Odličan post! Bilo mi je jako zanimljivo čitati ovo! Masku nijesam imala priliek da probam, ali djeluje super!

    Zapratila sam te! Bilo bi mi jako drago kada bi i ti zapratila mene!

    http://alwaysbepositiveee.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milice drago mi je da ti se dopada.Nadam se da ces isprobati masku i sigurna sam da ce ti se svideti.Naravno da cu uzvratiti pracenje.:-)

      Избриши

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...