петак, 30. децембар 2016.

Kratka upustva za negu

Kao što sam već jednom u prethodnom postu pisala,kao mlađa sam volela da skupljam razne isečke iz novina.To su uglavnom bili isečci o stvarima koje su me zanimale ili mi se činile interesantnim.O modi,nezi,fitnesu,životinjama,ali i zdravlju.
Danas ću vam pomocu tih istih isečaka podeliti par kratkih saveta i upustva za negu kože i kose.


KAKO DA SUŠITE KOSU:
U toplijim danima najbolje je da kosu pustite da se osusi prirodnim putem.Međutim kada zahladni ili kada vam je potrebno feniranje ili nameštanje nekih frizura to je prosto nemoguće.
Nikada nemojte češljati kosu dok je još mokra,mora biti bar 60% suva.Preporučuju se četke od prirodnih materijala i mekih dlačica koje će vašu kosu češljati ravnomerno i masirati teme vaše glave i time raspoređivati prirodna ulja vaše kose od korena do vrhova vlasi.Međutim ovaj savet ne morate svi da shvatite bas tako lako.Ukoliko,baš kao i ja imate dugu,gustu,oštru i jaku kosu,nemoguće je češljati je prirodnim i mekanim dlačicama.Najbolje je da sami odredite koje vam četke najbolje pristaju.Najvažnije je da svoju kosu češljate redovno,nekoliko puta na dan,jer tako postaje sjajnija i zdravija.
Nakon pranja kosu prvo što duže tapkajte mekanim peškirom da bi se upila voda.Nikako nemojte trljati kosu,jer na taj način dolazi do oštećenja.A zatim sačekajte još 5 minuta tako što će jos nešto vode ispariti iz vaše kose.Tek onda uključite fen,po mogućstvu ne na najače i držite ga na 20 ili vice centimetara od glave.


VITAMIN B I ŽUMANCE
Da bi ste sprečili preterano opadanje kose,trudite se dase zdravo hranite i konzumirate namirnice bogate vitaminom B,mahunarke,krompir,suvo voće i čaša piva,s vremena na vreme.
Bar jednom u petnaest dana stavite masku za kosu koju ćete sami napraviti u nekoj od kombinacija
                žumance+AD uljane kapi
                žumance+maslinovo ulje
                žumance+orahovo ulje.
Jedno od ovih jednostavnih pakovanja dobro utrljajte u kosu,uvijte je peskirom i držite je što duže (najbolje je da prespavate),a zatim je operite.


TRETMANI ZA JAČANJE I OTPORNOST
Jedno od mogućih rešenja za obnovu kose su tretmani koji sadrže kombinaciju lipida,ceramida i proteina,u zavisnosti od tipa kose i stepena oštećenosti.
Ovakav tretman prodire duboko u srž dlake i obnavlja njenu unutrašnju strukturu.Kosa dobija snagu i vitalnost,pa je mnogo otpornija na spoljašnje uticaje.Za izmučenu kosu preporučuje se i upotreba boja na bazi biljaka.Ove farbe ne sadrže amonijak i rezoricin i u njihovom procesu oksidacije nije potreban hidrogen,boje su postojane i u potpunosti pokrivaju sede.Poenta upotrebe biljnih boja je u tome što one ne samo da boje,već i štite i obnavljaju kosu.

VOĆNE KISELINE PROTIV PERUTI
Iako smo svi jako osetljivi na opadanje kose,stručnjaci smatraju da 50 do 80,pa čak i 100 ispalih vlasi dnevno ne treba uopšte da nas zabrinjava.Kosa se prirodno regeneriše na taj način,stare vlasi ustupaju mesta novim vlasima,a to je posebno izraženo u jesen.
Zbog suvog vazduha u prostorijama u kojima se greje vlasi posztaju lomljivije,a kada počnemo nositi kape,najburnije reaguje osetljiva koža glave pojavom peruti.Frizeri zato savetuju korišćenje proizvoda za negu kose koji u sebi sadrže voćne kiseline jer one obnavljaju vlasište.

LAN
U ishranu uvrstite ulje lana.Semenke lana bogate su omega 3 masnim kiselinama koje potpomažu kvalitetu vaše kose.

JOJOBA ULJE
Kosu redovno negujte pomoću jojobinog,maslinovog,kokosovog ili ulja čajevca.Tretmani koji uključuju vruća ulja potpomažu kvalitetu vaše kose,a redovnom upotrebom takvih tretmana kosi vraćate zdravlje i prirodan sjaj.

MASKA ZA ČIŠĆENJE LICA
Pomešajte kašiku meda s kašičicom sode bikarbone i sa tom pastom laganim kružnim pokretima izmasirajte lice.Ostavite masku minut na licu i nakon toga je isperite toplom vodom.

NEŽNI PILING
Ovaj piling možete koristiti svakog dana.
Napravite ga od sode bikarbone,vode i mekanih zobenih pahuljica.Umasirajte ga u kožu i isperite toplom vodom.

DEZODORANS
Pomešajte 4 kašike sode bikarbone i 10 kapljica vašeg omiljenog eteričnog ulja.Ovaj prirodni dezodorans nanesite na području pazuha koristeći četkicu.Možete ga čuvati u staroj kutiji od pudera.

DODACI ISHRANI
Od dodataka ishrani najbolji je odabir B-kompeks i omega 3.Proizvodi koji sadrže vitamine B2 i B3 dokazano pomažu u poboljšanju izgleda kože,pa ih je kao takve odobrila EFSA (Evropska agencija za sigurnost ishrane) kao dodatke za bolji izgled kože-

ZABORAVITE NA SAPUN
Za čišćenje kože obavezno birajte proizvodve koji ne sadrže alkohol ni ulja,već se baziraju na prirodnim sastojcima koji neće isušiti kožu.Sapun koji možete koristiti tokom leta u proleće je u potpunosti zabranjen za čišćenje lica,jer dovodi do isušivanja i pucanja kože.

ULJE UMESTO KREME
Krema tokom proleća ili jesenji nije dovoljna licu.Zbog toga je ovo pravo vreme kada bi trebalo da predjete na posebna ulja,
Kozmetičari preporučuju mešavine ulja kao što su argan,avokado,lešnik i badem.U prelaznom periodu dobar odabir su i hranjivi gelovi.

MASAŽA
Masaža lica,ali i celog tela ubrzava cirkulaciju i podstiče kožu na regeneraciju.Nakon tuširanja i stavljanja ulja ili kreme,od 5 do 10 minuta masirajte lice kružnim pokretima,savetuju dermatolozi.

KOŽA KOJA SE LJUŠTI
Nežno utrljajte masku ili piling na lice da otklonite mrtvu površinu kože.Piling uradite uveče pre izlaska i uvek koristite vlažnu kremu sa zaštitnim faktorom.

PODOCNJACI
Bezalkoholni tonik za lice je idealan i kao obloga za predeo oko očiju.Dva komadića vate natopite tonikom,ostavite 15 minuta u frižideru,a zatim ih 5 minuta držite na očima.
BUBULJICE
Napravite mešavinu meda i cimeta i nanesite na lice u tankom sloju i ostavite da deluje što duže.


Нема коментара:

Постави коментар

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...