четвртак, 19. фебруар 2015.

Moda u 17 veku

   17 vek je uveliko bio vazan za zene.Tada po prvi put pocinju da izlaze zenski modni casopisi,ali i sama moda pocinje da igra vaznu ulogu kod svakog coveka.

Dame pocinju da nose fontaz,kapu,kao modni detalj koji je bio opasan po zivot.Fontaz bi se sastojao od traka i cipke i redovno bi se uplitao u kosu i .
   Jednoga dana dok je jahala sa kraljem Andjelik de Fontaz,njegova omiljena ljubavnica,uzgubila je kapu.Kako joj kosa ne bi slobodno padala uzela je traku i vezala rep.Kralju je ovaj njen poduhvat veoma dopao da ju je proglasio za vojvotkinju od Fontaza.
Sve zene su zelele da izgledaju kao ona.

Ipak iako je fontaz izgledao lepo i dekorativno na glavi,bio je veoma opasan po zivot zena,posebno u to vreme kada je sveca igrala glavnu ulogu osvetljenja.Dame bi zakacile svecu i fontaz bi se uskoro zapalio.Sama Andjelik de Fontaz umrla je sa samo dvadeset godina.Iako podatak nije potpuno siguran veruje se da se zapalila noseci svoj fontaz.

Pored frontaza u 17 veku znacajnu ulogu igra krinolina,obruc koji su zene nosile ispod suknje.Smisljena je da bi struk vizuelno izgledao manji,kako zene ne bi morale da nose steznik.Ipak mogla se koristiti kao i zamka za manje zivotinje.Napravljena je od celika i bila je toliko smrtonosna da normalan covek ne moze poverovati da su zene to samosvesno nosile.Bile su veoma osetljive na vetar i postoje predanja da su neke zene zbog krinoline zavrsile udavljene u moru.Ili bi se jednostavno zaplele za kociju i vukle se po ulici dok ih kocijas ne bi primetio.
 
Svakako ne smemo zaboraviti i korset koji je igrao veoma vaznu ulogu u 17 veku i koji je i dan danas u nesto blazem izdanju ostao poznat i koristan.Ipak u 17 veku korset nije igrao ulogu da vizuelno napravi telo pescanog sata,vec da ga stvarno tako napravi.Samo oblacenje korseta nije bilo opasno,medjutim da bi napravile sto tanji struk zene su pocele sve vise da ga zatezu da bi njihovi organi poceli da izgledaju kao pasta iz tube.
    I muskarci i zene su poceli da se ulepsavaju pomocu olova.Zapravo ovaj trend se koristio jos iz Anticke grcke,pa sve do pocetka 20 veka.Ipak vrlo lako se desavalo da se dame otruju sopstvenom sminkom i ubrzo umru.
    

Нема коментара:

Постави коментар

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...